joi, 24 noiembrie 2011

Îngrijirea tenului mixt

Fiind o posesoare de ten mixt, m-am gândit să scriu un articol referitor la descoperirile pe care le-am făcut de-a lungul timpului în legătură cu îngrijirea acestui tip de ten ... ce a funcţionat, ce nu a funcţionat şi care este rutina mea actuală de îngrijire a tenului.

Voi începe prin revelaţia pe care am avut-o relativ recent, după o discuţie purtată cu cosmeticiana mea, şi anume că fiecare dintre noi se naşte cu un anumit tip de ten şi în loc să încercăm imposibilul pentru a-l schimba, trebuie să-l îngrijim în funcţie de natura lui. Eu am încercat tot felul de creme mai mult sau mai puţin scumpe, mai mult sau mai puţin naturiste care promiteau că porii se vor închide şi vor dispărea miraculos. Acest lucru nu s-a întîmplat, în schimb tenul meu a devenit deshidratat şi uscat pe alocuri. Deoarece aşa cum îi spune şi numele, tenul mixt este de fapt o combinaţie între ten gras (în zona "T" - frunte, nas, aripile nasului şi bărbie) şi uscat/normal şi ar trebui tratat ca două tenuri diferite: gras şi uscat/normal. Dar acest lucru e mai greu în practică!
Pe lângă creme, am încercat şi microdermabraziunea sau peeling-ul vegetal ... poate au îmbunătăţit aspectul general al tenului, dar efectul lor asupra porilor a fost practic inexistent! Iar preţul nu a fost prea mic :)
Şi da, am fost şi la dermatolog ... de fapt la doua doctoriţe ... şi cu ce am rămas din recomandări a fost că tenul trebuie curăţat cu atenţie şi este recomandată o cremă hidratantă!

Rutina mea de îngrijire a tenului e structurată pe îngrijirea de dimineaţă şi cea de seară, cea săptămânală şi lunară.

Aşadar dimineaţa, înainte de a aplica orice tip de cremă pe faţă, pe tenul curăţat în prealabil simplu cu apă, fac un mini-masaj de aproximativ 1-2 minute cu o folie de cuburi de gheaţă scoasă din congelator. Aceasta activează circulaţia sângelui feţei şi ajută la absobirea mai eficientă a cremelor, dar şi la reducerea secreţiei de sebum şi estomparea ridurilor fine de expresie. Mie oricum îmi place deoarece îmi învioreză tenul, care se simte proaspăt la atingere şi mă trezeşte la viată în situaţiile în care sunt încă adormită şi umblu din inerţie prin casă. Despre Ecaterina a II-a se spune că folosea în fiecare dimineaţă un cub de gheaţă pentru curăţarea tenului şi a avut un ten fin şi proaspăt până la bătrâneţe.
Folie cuburi de gheaţă
În rest în rutina de îngrijire matinală eu folosesc momentan o cremă cu ulei de argan şi acid hialuronic, pe care o întind pe întreaga faţă. Puteţi folosi de asemenea diferite creme hidratante sau energizante pe întreaga faţă, dar în caz că optaţi pentru o cremă specifică tenului gras sau mixt recomand folosirea acesteia numai în zona "T". Apoi o atenţie specială trebuie acordată zonei din jurul ochilor - dar probabil voi reveni cu un nou articol referitor la îngrijirea zonei din jurul ochilor! Recomand totuşi pentru zona din jurul ochilor folosirea de uleiuri naturale precum cel de sâmburi de struguri sau de migdale ... încă nu l-am încercat pe cel de argan, dar urmează!
Cremă cu argan şi acid hialuronic vegetal de la L'Erboristica
În ceea ce priveşte machiajul recomand folosirea pudrei în locul fondului de ten. Pudra ajută la absorbţia excesului de sebum fără a încărca tenul.

Seara odată ajunsă acasă curăţarea tenului este foarte importantă urmată de folosirea unei creme, în cazul meu a aceleaşi ca şi dimineaţa, acordând iarăşi o atenţie deosebită zonei din jurul ochilor. Este important ca, curăţarea tenului să se facă temeinic şi prosoapele folosite pentru faţă să fie mereu curate.

În fiecare săptămână, o data sau de două ori trebuie folosită o mască pentru zona problematică, adică zona "T" şi o mască pentru hrănirea întregului ten.

Pentru zona "T" eu prefer o mască realizată din drojdie amestecată cu puţin lapte fierbine, care trebuie lasată aproximativ 20 de minute după care este curăţată întâi cu ajutorul degetelor, apoi cu ajutorul unui bureţel cu apă. Pentru hrănirea tenului recomand maştile pe bază de miere cu albuş, lapte sau o banană zdrobită. Acum depinde de fiecare ce are prin bucătărie :)

De asemenea o dată pe săptămână este bine să fie realizat un masaj facial de aproximativ 10 minute pentru a stimula circulaţia sângelui şi a îmbunătăți elasticitatea pielii.

Şi o dată pe lună sfânta vizită la cosmetică pentru extracţia punctelor negre şi de grăsime. Asta nu înseamnă că această operaţiune nu trebuie realizată şi după baie pentru eliminarea surplusului de sebum şi a punctelor negre, dar cu mâinile curate (eventual învelite în tifon, dar recunosc că nici eu nu fac asta) și cu grijă să nu infectăm porii proaspăt storși.

Alte recomandări: consumarea de apă şi fructe.
De evitat: dulciurile, grăsimile.

Cam asta este tot :) dacă are altcineva alte sfaturi referitoare la îngrijirea acestui tip de ten, este rugat să le împărtășească!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...