duminică, 2 decembrie 2012

Dezvăluirile Micului Prinț, la Teatrul Odeon

Și tot la teatrul Odeon, dar de această dată la piesa „Micul Prinț”. Piesa a durat doar o oră, timp în care am fost transportați în romanul lui Antoine de Saint-Exupéry.


„Scriitor și pilot francez, Antoine de Saint-Exupery (29 iunie 1900–31 iulie 1944) este celebru pentru Micul Prinț și cărțile despre aventurile aviatice Zbor de noapte și Vânt, nisip și stele
Cu toate că nu este punct cu punct autobiografică, mare parte din opera lui Saint-Exupery este inspirată din experiențele sale ca pilot. Cu o singură excepție: Micul Prinț, o poveste filosofică ce include și o critică a societății și accentuarea ciudățeniei lumii adulților. 
Saint-Exupery a scris Micul Prinț în New York și Asharoken, din a doua jumătate până la finalul anului 1942. După publicarea cărții în 1943, acest mic volum a devenit numărul unu în topul celor mai bine vândute cărți pentru copii.”
Sursă
“Cândva am simţit mare nevoie să montez Micul Prinţ, nu mai ştiu exact motivele, dar sunt sigură că mă identificam cu cineva din poveste. Şi am tot încercat să transform povestea în teatru, dar nu am reuşit niciodată. Nu de mult timp, o prietenă foarte specială mi-a spus ca Teatrul Odeon este cel mai elegant teatru pe care l-a văzut şi mi-a recomandat să montez aici un spectacol. Am ales Micul Prinţ fiindcă este cea mai elegantă poveste pe care o cunosc.
Micul Prinț e povestea parabolă a unui om care își confesează cu regret singurătatea.” (Carmen Lidia Vidu, regizorul piesei)

Mai multe informații despre Antoine de Saint-Exupéry și despre celebrul său roman puteți găsi în următorul articol din Wikipedia (da, e în engleză!)

Morala întregii povești este, secretul dezvăluit de către vulpe: nu poți vedea bine decât cu inima. Esențialul e invizibil pentru ochi". Se poate crea o relație trainică doar cu ceea ce îmblânzești, cu ceea ce „domesticești”, pentru că numai acela ți se va părea unic și îl vei iubi cu adevărat.

Recomand vizionarea acestei piese atât celor care au citit sau nu au citit (încă!) cartea, pentru a își aminti că „toți oamenii mari au fost mai întâi copii”! Iar eu îmi doresc să citesc cartea publicată de soția sa, Consuelo - Povestea trandafirului, cât și biografia lui Saint-Exupéry realizată de Denis de Rougemont ... plus „Zbor de noapte” și „Vânt, nisip și stele” de către Saint-Exupéry însuși! le voi adăuga la lista mea de cărți de citit într-o viață :)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu