marți, 15 august 2017

Mindfulness: Introducere în arta de a trăi conştient


A trecut mai bine de un an de când am scris ultima oară pe acest blog, iar astăzi am decis să șterg praful de pe el, să-i schimb aspectul și să scriu un nou articol, pe tema „mindfulness”. Sau mai bine zis despre cursul de „Mindfulness: Introducere în arta de a trăi conştient” la care am participat în această primăvară la Fundația Calea Victoriei.

Am intrat în contact cu noțiunea de „mindfulness” în cadrul cusului on-line „A Life of Happiness and Fulfilment” de pe platforma Coursera.org. Bine, probabil ar fi util să scriu și despre acest curs, însă subiectul de astăzi este despre cum poți fi mai prezent în viața de zi cu zi. Astfel, fiind curioasă să aflu mai multe despre această practică, care era prezentată ca una din modalitățile de a crește nivelul curent de fericire am dat peste acest curs de dezvoltare personală susținut de către Anca Coman, odată pe săptămână, având în total cinci ședinte, la Fundația Calea Victoriei, din strada Popa Soare nr. 40.

Pot spune că acest curs m-a ajutat să aflu mai multe despre mine, să îmi găsesc liniștea și să fiu mai ancorată în prezent. În acest sens, în continuare practic cele cinci minute de meditație cu concentrare asupra respirației aproape în fiecare dimineață și mă opresc uneori din ceea ce fac pentru a ieși din starea de pilot automat sau a întrerupe caruselul gândurilor care tinde uneori să mă ducă prea departe de momentul prezent. De asemenea, când mintea mea fuge în locuri nebănuite, regretând uneori trecutul sau de cele mai multe ori îngrijorându-se cu privire la viitor, îmi reamintesc că singurul moment pe care îl avem cu adevărat este aici și acum. Sau cum obișnuia să spună colega mea de curs Tatiana „aqui y ahora”.

Am descoperit că nu mă identific cu gândurile mele și că și furia, este un sentiment normal, în cantități moderate, ca toate celelalte. Am descoperit să mă accept și să mă îndrăgesc așa cum sunt, cu calitățile și defectele mele.

Sper că v-am trezit curiozitatea în legătură cu ceea ce înseamnă mindfulness. Sunt o mulțime de cărți, articole sau documentare pe această temă. Eu însă vă recomand cu căldură acest curs dacă doriți să vă cunoașteți mai bine și să găsiți puțină liniște în această lume agitată. Următoarea sesiune va avea loc începând cu data de 14 Septembrie 2017. Mai multe detalii puteți găsi accesând link-ul de mai jos:


La final vă las cu cuvintele lui Steve Jobs, preluate din descrierea cursului:

“Dacă doar stai şi observi, vei vedea cât de neliniştită este mintea ta. Dacă încerci să o linişteşti, o să fie şi mai neliniştită dar în timp se va linişti şi când se va linişti vei putea auzi lucruri şi mai subtile. Şi în acel moment, intuiţia ta va începe să înflorească, iar tu începi să vezi lucrurile mai clar şi să trăieşti mai mult în prezent. Mintea nu face decât să încetinească, iar tu vezi cum ţi se întinde nemăsurat, în faţa ochilor, momentul prezent. Vezi mult mai mult decât puteai vedea înainte.” 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu